Lijm en kitten

 

Arabischgom 
Arabischgom en andere kleefstoffen drogen niet in de pot, waarin ze zich bevinden, een stukje kamfer gelegd wordt. 

 

Kleine voorwerpen kitten 
Op een verwarmde lepel smelt men witte gelatine in azijn, voegt daar enige korreltjes chroomzure kalium bij en zet het gekitte voorwerp enigen tijd in het licht. 

 

Leder op leder lijmt men met 
Met gutta percha, in benzine opgelost. aar de oplossing moet dik zijn en flink dik besmeren. 

 

Grijs marmer kitten 
Kalk, gesmolten kastenmakerslijm en puimsteenpoeder tot een deeg roeren en gezeefde houtas toevoegen. Stevig aandrukken, indien mogelijk binden en 1 dag laten staan. 

 

Gummi op gummi lijmen 
Men doet dit met gutta percha, in benzine opgelost. 

 

IJzerlijm 
Zeef ongebluste kalk tot fijn poeder, maak er met eiwit en ijzervijlsel een papje van, bestrijk hiermee de breuken (eerst eventueel ontvetten) en laat het hard worden. 

 

Kit 
Glas kit men met een oplossing van 8 vellen witte gelatine op 1 eetlepel hete azijn. De kit is transparant en duurzaam. 

 

Kit voor hoorn en parelmoer 
Men mengt gesmolten kastenmakerslijm met sterke hete azijn, een beetje alcohol en aluin. In flessen bewaren. 

 

Flesje met lijm altijd onder handbereik 
Doe in een schoongemaakt leeg nagellakflesje een kleine portie lijm. U zult ervan versteld staan, hoe vaak u het nodig heeft. De lijm droogt in het flesje niet uit en kan met het kleine kwastje altijd heel nauwkeurig worden aangebracht. 

 

Celluloid lijmt 
Men door het gebroken voorwerp eerst in scherpe azijn te zetten en daarna samengebonden laten drogen. 

 

Waterglas 
Waterglas is een eenvoudige en goedkope bureaulijm waarmee men bijvoorbeeld karton op glas kan plakken.

 

Uiensap 
Een goedkope, provisorische lijm die vrij onzichtbaar is maar niet zo geschikt, voor gebruiksvoorwerpen is uiensap. De te plakken delen worden met warm sodawater afgewassen, daarna goed gedroogd en bestreken met het sap. Hierna de delen tegen elkaar drukken. 

 

Lijmrecept (1) 
Een heel oude doeltreffende kleefstof maakt men, zelf door 1/2 pond roggemeel en 30 gram Arabische gom in 250 gram koud water te mengen. Als het een homogeen mengsel is geworden, dient men op het vuur al roerende beetje bij beetje nog een halve liter water toe te voegen en het geheel zodanig te verhitten tot een dikke lijm ontstaat. Hierna de lijm wat af laten koelen en er dan 60 gram glycerine en 20 gram kruidnagelolie aan toevoegen. Als men er nog een beetje borax doorheen roert bederft de lijm niet. Zuur geworden lijm verliest namelijk zijn kleefkracht. Tegen het indrogen af en toe wat water er door roeren. De lijm wordt reukloos als men 10% spiritus toevoegt en wat minder water. 

 

Lijmrecept (2) 
Als men 1 pond vislijm in 1/2 liter melk ruim een uur laat koken, ontstaat er een watervaste lijm. 

 

Lijmrecept (3) celluloid lijm 
Celluloid lijm kan men maken door een oud voorwerp van celluloid (kam e.d.) met een scherp mes af te schaven en de snippers in 90% alcohol op te lossen. Hiermee kan men vele harde, gladde stoffen als celluloid, plastic e.d. lijmen. 

 

Lijmrecept (4) droog geworden oude kaas 
Maakt men fijn in heet water reinigen en dan laten drogen. In een goed gesloten fles bewaren. Dit is wanneer men het met een beetje water tot een papje maakt, een perfect lijmmiddel. 

 

Duurzame lijm 
Duurzame, vloeibare lijm, bereikt men als men 250 gram vislijm au bair marie verwarmt tot 90 graden waardoor een dunne vloeistof ontstaat. Voeg dan 40 gram salpeterzuur toe om de duurzaamheid (minstens 2 jaar) te bereiken. 

 

Voorwerpen van celluloid kit 
Doordat men de uiteinden van de breuk in azijnzuur dompelt. Laten drogen, nadat ze samen gebonden zijn. 

 

Gedeukte voorwerpen van celluloid worden glad 
Als men ze in heet water legt

Vloeibare lijm 
Bereidt men, doordat men gewone meubelmakerslijm enige uren in water weekt, de tot dusver nog niet door de lijm geabsorbeerde massa afgiet en de lijm in een waterbak kookt. Is hij vloeibaar, dan giet men er wat houtazijn bij, roert alles goed door elkaar en vult het eindproduct in flessen met wijde halzen. 

 

Eiwit 
Is een goede briefsluiter, daar zelfs waterdamp dit niet kan oplossen. 

 

Stijfselpap. 
Men maakt stijfsel met koud water aan (zonder klonters) en voegt er al roerende kokend water bij. Dit plaksel is geschikt voor het inplakken van foto s. 

 

Papier kan men op metaal plakken 
Als men het metaal met soda afwast en het nat van uien als kleefstof gebruikt. 

 

Papier plakt op glas 
Als men waterglas als bindmiddel gebruikt. 

 

Glaslijm verkrijgt men 
Als men vislijm in wijngeest kookt. 

 

Glas lijmen 
Gelatine wordt in warme azijn opgelost en dan op de breuk gesmeerd. Beide delen goed tegen elkaar binden en 1 dag laten drogen. 

 

Waterdichte lijm 
Verkrijgt men door gewone kastenmakerslijm in afgeroomde melk te koken. 

 

Hout lijmen 
Kastenmakerslijm in water oplossen. 

 

Goed houdbare lijm voor grotere voorwerpen 
Gewone lijm wordt in water gesmolten, maar voor het geheel gesmolten is, voegt men er lijnolie bij tot het een slijmerige massa wordt. 

 

Lijm voor dun papier, foto s enz. 
In een kopje heet water lost men 2 blaadjes gelatine op, doet daar 1 gr. salicylpoeder bij en 1 eetlepel aardappelmeel dat eerst in koud water aangemaakt is. Dit mengsel koken, terwijl men het goed doorroert. 

 

Contactlijm 
Als een groot oppervlak met behulp van contactlijm wordt bekleed met een of ander materiaal, is het zaak om de lijm op beide vlakken snel en gelijkmatig op te strijken. Als de lijmlaag op het ene vlak al te veel is opgedroogd (door het verdampen van het oplosmiddel) voordat het andere eveneens is ingestreken, zal de hechting niet optimaal zijn.
De nodige snelheid bij het aanbrengen kan met tixotrope (tix) contactlijm beter worden bereikt dan met het stroperige type. Strijk de lijm uit met een fijngetande, brede lijmkam, waardoor ribbeltjes van gelijke hoogte en op regelmatige afstanden ontstaan. Als u de lijm op het ene oppervlak in verticale richting aanbrengt en op het andere horizontaal gericht, kruisen die ribbels elkaar en worden de dalen ertussen redelijk opgevuld. Het is erg belangrijk de lijmverbinding zo stevig mogelijk aan te drukken. 

 

Hout lijmen 
Witte houtlijm (PVA; polyvinylacrylaat) heeft evenmin als contactlijm vullend vermogen. Daarom zal een houtverbinding waarvan de delen niet nauwkeurig passend in elkaar steken, hiermee niet betrouwbaar zijn. In zo n geval is een vullende lijm zoals tweecomponenten-epoxylijm of eencomponent Pur-lijm te verkiezen. Een spleet in een verbindingsprofiel, gevuld met een van deze laatstgenoemde lijmen, hoeft geen afbreuk te doen aan de sterkte. Eencomponent Pur-lijm zwelt bovendien enigszins, wat het opvullen van holten nog bevordert. 

 

Lijmresten op de trap 
Na het verwijderen van vloerbedekking van de trap blijven er lijmresten achter. Deze kunt u eenvoudig verwijderen door te deppen met flink wat cola. Laat even inwerken en haal de lijm daarna weg met een plamuurmes. 

 

Vuistregels voor kitten 
* Verwijder eerst de oude kit. Omdat de duurzaamheid van de nieuwe kitverbinding voor een belangrijk deel afhangt van een goede hechting aan de voegwanden, moet u die wanden heel zorgvuldig schoonmaken.
* De voeg (voor elastische kit) moet minimaal 5 mm en mag maximaal circa 35 mm breed zijn.
* De kit mag alleen aan de zijkanten van de voeg hechten, niet aan de bodem. Als hij aan de bodem van de voeg vastzit, kan hij de beweging van de voeg onvoldoende volgen en zal hij losscheuren. 

 

Soorten kit 
Welke kit u aanbrengt, hangt af van de omstandigheden. Butyleenkit is nauwelijks of niet elastisch; acrylaatkit is iets elastischer; siliconen- en polysulfidekit zijn het meest elastisch. 
Tweecomponentenpolysulfidekit staat beter aangeschreven dan 1 componentkit. 

 

Kit aanbrengen 
Omdat elke kit veroudert en de elasticiteit op den duur afneemt, moet kit bij gemiddelde omstandigheden worden aangebracht. Ideaal is circa 20 graden C. Breng de kit aan zonder lucht in te sluiten. De ondergrond voor de kit moet droog (een haarfohn is handig), vet- en stofvrij zijn. De mooiste kitnaad en minste vervuiling aan weerszijden van de voeg krijgt u door voor het afkitten aan weerszijden van de kitnaad afplakband te kleven.

 

Kit afwerken 
Werk de kit mooi glad af met een plamuurmes of met uw vingers: eerst droog en daarna vochtig met water waarin u een druppeltje afwasmiddel doet. Verwijder geregeld overtollige kit van het mes met een doek en maak het weer nat. Zorg dat de kit niet over het afplakband heen ligt, maar juist tot de rand. Verwijder direct na het gladstrijken van de kit voorzichtig het afplakband. 

 

Lijmkwastjes opbergen 
Wie veel knutselt, moet vaak lijmen. In het deksel van het potje voor koude lijm een gat boren en de steel van de lijmkwast erdoor steken. Pas op, de kwast mag niet te diep in de lijm steken en geen roestend metalen omhulsel hebben.
Doe eerst een beetje witte wijnazijn of azijnessence in het gipsschoteltje, daarna water en gips. De pap blijft bijna een uur smeuig. 

 

Lijmkwastjes schoonmaken 
Lijmkwastjes worden, afhankelijk van de lijmsoort, in ruim heet ofkoud water grondig uitgespoeld. Harde kwasten zacht maken in azijnwater.