Reparaties

 

Een passende schuifgrendel 
Wanneer we een schuifgrendel op een deur monteren, controleren we eerst of het deuroppervlak gelijk ligt met dat van het lijsthout. Valt de deur iets terug, dan komt onder de grendelplaat een ophoging in de vorm van een stukje hout. Soms zal een stukje triplex of karton al voldoende zijn. Op dat opvulstuk schroeven we de grendel vast met verzonken platkopschroeven. Schuif dan de schoot naar buiten, breng de lus of de beugel waarin de schoot schuift, op de juiste plaats en schroef ook dit deel vast. 

 

Deurslotreparatie 
Een deur kan in de loop der jaren zoveel in de breedte zijn gekrompen dat de lippen van kruk en slot niet meer in de openingen van de in de post gemonteerde plaat vallen.
Schroef de bladen van de scharnieren op de andere post los en zet de deur weg. De inlatingen van de bladen vullen we op met stukjes stevig karton die op maat zijn geknipt, en we brengen de deur weer op haar plaats. Als er een dikke karton. laag nodig was, draaien we voor alle zekerheid een maat langere schroeven in, zodat we er zeker van zijn dat ze goed in het hout vastgrijpen. 

Als een deur iets scheef hangt doordat de posten zijn verzakt, zullen de lippen niet op gelijke hoogte liggen met de gaten van ,de plaat. Bij een deur met twee scharnieren brengen we onder het onderste scharnier een stukje karton met een zodanige dikte dat de lippen voldoende rijzen en in de gaten schieten. Heeft de deur nog een extra scharnier halverwege, dan plaatsen we daaronder een kartonnetje dat de halve dikte van het onderste heeft. 

Een in de lengterichting kromgetrokken deur heeft soms een te grote druk nodig om gesloten te kunnen worden. In dit geval vijlen we de gaten in de slotplaat wat wijder uit aan de kant waar de deur bol staat. 

 

Regenton 
Regentonnen lekken niet. Lekke regentonnen kan men weer sluitend maken door ze vol te proppen met hooi of stro en ze dan te vullen met water. Leg bovenop het stro of hooi een plank met zware keien. Na verloop van tijd zet het hout uit. 

 

Losse stelen bevestigen 
Een losse steel van schop of schoffel kunnen we weer vastmaken door de randen van de huls waar het hout insteekt, nog meer samen te brengen of over elkaar heen te schuiven met een machinebankhamer. Dit kan natuurlijk alleen als de huls een naad heeft. 

Vaak zijn huls en steel doorboord voor het doorlaten van een klinkbout. Deze verbinding behoeft niet uit elkaar genomen te worden. Het gekrompen hout kan zijn oorspronkelijke doorsnede weer aannemen als we het onderstuk van het gereedschap een tijdje in het water zetten. Indien nodig kan een niet te zware bout nog wat verkort worden. Leg de kop op een aambeeld of maatbankschroef en sla het. andere eind nog meer uit met de hamer. 

 

Een gebroken steel 
Een gebroken steel repareren we liever niet; vervang deze door een andere. 

 

Stop dat de laden uit de kast valt 
Een volle lade waarvan het einde niet te zien is als we haar uittrekken, kan na een te haastige ruk gemakkelijk op onze tenen vallen. Voorkom dit door de bovenkanten van de lazijden van een waarschuwingsteken te voorzien in de vorm van banen die in een opvallend kleur zijn geschilderd. Zodra deze bij het opentrekken zichtbaar worden, stoppen we. 


Afgebroken sleutel uit het sleutelgat verwijderen 
Er is 1 methode, die altijd met succes wordt bekroond. Breng een figuurzaagje met de tandjes naar buiten naast het uiteinde van de afgebroken sleutel in het sleutelgat. De tandjes werken als weerhaakjes en trekken de sleutel naar buiten. 

 

Let op de kleintjes 
Bij het repareren van bijv. een uurwerk of een radio verdient het aanbeveling, de kleine onderdeeltjes die enige tijd vrijkomen, op 1 of meer strookjes zelfklevende crepeband of pleister te plakken, Die strookjes bevestigt u - uiteraard met de kleefzijde naar boven - met punaises op de werktafel. Nu kunnen de schroefjes en moertjes tijdens het werk niet aan de rol gaan. 

 

IJzeren palen 
IJzeren palen voor een hek kan men het beste in cement of beton vastzetten. Hiertoe vult men een ondiep gat met de aangemaakte cement (of beton) en plaatst de paal in het midden. Houd hem met spandraden op zijn plaats totdat de specie hard is. 

 

Wiebelende tafel 

Systematisch werken is geboden indien we de poten van een wiebelende tafel op gelijke hoogte willen brengen. Zet de tafel op een vlak stuk vloer of spaanplaat en hef het wiebelen op door onder de poten stukjes karton te leggen. De poot
waar de meeste lagen onder moeten komen, is uiteraard de kortste. Zoek een blokje hout p dat een paar millimeter hoger is dan deze opvulling, plaats het tegen de poot en teken de hoogte op de poot af. Ditzelfde doen we, met hetzelfde blokje, bij de andere poten. Leg daarna de tafel op haar kant en kort de poten in met de kapzaag. 

 

Ingedeukte rieten stoelzittingen weer spannen 
Het rietvlechtsel aan de onderkant met een sterke zeepoplossing bestrijken, dan de stoel ondersteboven in de zon zetten. De stoel zal er uitzien als nieuw, de ingedeukte plekken verdwijnen volledig. 

 

Isolatieband op moeilijke plaatsen 
Isolatieband kan voor vele doeleinden worden gebruikt, o.a. voor bescherming van leidingen of pijpen. Vaak echter kim men aan het begin van het werk moeilijk uit de weg, doordat er rond de leiding te weinig ruimte is. We kunnen dan onmogelijk met beide handen manoeuvreren. Een goede werkwijze is de volgende: trek zoveel van het band af als u voor het karweitje nodig denkt te hebben. 

 

Opbergbakje 
Oude raamlichters of holle ladegrepen van een kastje dat U toch niet meer nodig heeft, kunt U - met de bolle bovenzijde naar onderen vastgeschroefd - goed gebruiken als opbergbakjes voor knopspelden, punaises, kopspijkertjes, paperclips enz. 

 

Ongeschaafd hout 
Voor blind werk (uit het zicht), kunt u gerust ongeschaafd hout gebruiken. Dat is niet alleen voordeliger. maar ook sterker (want dikker). 

 

Klemkracht vergroten 
U hoeft niet perse een grote collectie (dure) klemtangen te hebben. De klemkracht van een lijmtang kan over een groter gebied worden verdeeld door een stevige lat, een balkje of een plank tussen de aandrukplaat van de tang en het werkstuk te plaatsen. Of plaats een kromgetrokken plank zo dat de bolle zijde een holte vormt tussen werkstuk en plank en zet daar de lijmtang op, tot de plank tegen het werkstuk drukt. 

 

Klemmende deuren 
Wrijf de posten met paraffine in. 

 

Kras in parket 
Een niet al te diepe kras in parket kan vaak worden weggewerkt door de plek te schuren met schuurpapier of af te krabben met een schraapstaal, juist diep genoeg om de kras onzichtbaar te maken. Vermijd het ontstaan van een opvallend dal in het oppervlak; schuur of schraap het hout vloeiend weg. Werk bij met parketlak, olie of was. 

 

Gaten en scheuren in vloeren en muren 
Men kan deze het beste dichtmaken met een brei van geweekte couranten vermengd met gesmolten kastenmakerslijm 

 

Gaten in de muur 
Bij kleine gaatjes is het vaak voldoende, als u een paar keer met een wit krijtje over het gat heengaat. 

 

Gaten in hout 
Maak een papje van zaagmeel en houtlijm. De gaatjes vullen en met een mes of spatel gladmaken, na het drogen polijsten. Bovendien bestaat er elastisch gekleurd kunsthout, verkrijgbaar in tubes.
Kleine gaatjes van houtworm kunnen met donkere bijenwas ingesmeerd en gedicht worden. 

 

Gemetselde muren waterdicht maken 
Een deel cement met 2 delen zand. Het zand moet goed droog zijn en goed met cement vermengd alvorens met water aan te maken. 

 

Hout beschadiging 
Een deuk in een massief houten kast of vloer valt soms nog te repareren.Leg een vochtig doekje op de beschadiging. Pak daarna de hete strijkijzer en zet die er eventjes op. Het hout is uitgezet en uw deuk is weg. 

Hout, dat tegen wormen en zwammen moet beschermd worden. Legt men in een gemetselde kuil. Deze met water vullen en daarin ongebluste kalk doen. Goed omroeren en gelijkmatig verdeel en. Laat het hout 2 a 3 maanden in dit bad liggen. 

 

Hout, duurzaam maken 
Vermeng 10 druppels dennenolie met een half kopje olijfolie. Behandel het hout hiermee, het is goed voor het onderhoud van het hout, maar voorkomt schimmelvorming. 

 

Houten voorwerpen 
Voorwerpen van hout kunnen mooi blank geschuurd worden met een mengsel van krijt en een heel klein beetje water.

 

Houtworm 
Heb je houtworm in een meubel neem dan een doktersspuit. Vul die met petroleum, en spuit in elk gaatje wat petroleum. Het liefst doe je dit buiten. 

 

Blazen in fineer repareren 
Soms laat de fineerlaag van uw meubelen los. Met de punt van een scheermes in lengterichting insnijden. Dan met een plastic injectiespuitje voor eenmalig gebruik met een fijne canule een beetje lijm onder de insnijding spuiten. Het fineer stevig aandrukken, lijmresten, die naar boven komen, verwijderen, met plastic folie afdekken en een paar zware boeken erop leggen. Of een stuk vloeipapier op de beschadigde plek leggen en voorzichtig, maar onder zware druk, strijken. Door het strijken wordt de lijm verhit en krijgt zijn kleefkracht terug. 

 

Board 
Tegen vochtige muren die niet droog te krijgen zijn, kan zacht- en hardboard (het laatste met de harde kant tegen de muur) aangebracht worden, waarna men het board met verf een kleur kan geven. Men kan er ook figuratief mee werken door bijvoorbeeld er gekleurde schelpen of kralen op te plakken in allerlei figuren. Zachtboard werkt bovendien geluiddempend. Massonite is op speciale wijze geprepareerd hardboard dat gebruikt kan worden voor schuren e.d. Ook wordt dit wel eens toegepast als slijtvaste vloerbedekking. 

 

Kapotte kettingen 
Kan men repareren door er een S-haak tussen te zetten.

 

Metselend bij vriezend weer 
Zonder dat de kalk bevriest kan men, indien men de kalk met lauw warm water aanmaakt en soda toevoegt. 1 Kg. soda op 12 L. water. 

 

Lijst uit verband 
Een houten schilderijlijst waarvan de hoekverbindingen zijn losgeraakt, brengt u eenvoudig weer haaks en vast in verband. Bijvoorbeeld met driehoekige plaatjes dun triplex die u aan de achterkant met lijm en/of spijkertjes op de hoeken (iets terugliggend ten opzichte van de rand van de lijst) monteert. Een zware lijst van hout kan ook met metalen raamhoekjes en schroeven worden verstevigd. Controleer met de schrijfhaak op haaks verband. 

 

Ruit inzetten 
Iedereen behoort te weten hoe hij een nieuwe ruit moet inzetten. Bevindt de gebroken ruit zich in een vast raam, dan werken we ter plaatse. Is het raam demontabel, dan maken we daarvan dankbaar gebruik. Het raam is meestal opgehangen met twee scharnieren. Draai het naar buiten tot het een rechte hoek met de muur vormt en til het dan aan het onderste lijsthout op, tegelijkertijd met een houten of rubber hamer tegen de onderkant tikkend. Eventueel kunt u eerst de scharnieren olien. Leg het losse raam daarna op de werktafel met de sponningzijde naar boven en verwijder de glasscherven die nog vastzitten alsmede de stopverfresten. De metalen driehoekjes, die dienen om de ruit op haar plaats te houden, trekken we er met een platte tang uit. 

Maak de sponning vervolgens goed schoon. Voor het bepalen van de grootte van de nieuwe ruit knippen we uit een stuk karton of dik papier een mal die - in de raamsponning gelegd - aan alle kanten een paar millimeter speling te zien moet geven. Het hout is nI. onderhevig aan inwerking van vocht, waardoor het uitzet en de venster opening iets kleiner wordt. Een ruit die precies past, kan dan zodanig worden ingeklemd dat hij springt. Met de mal kunnen we naar de glaswinkel stappen, maar ook zelf de ruit op maat snijden. 

Als het glas pasklaar is, gaan we ons bezighouden met stopverf. Voor we het verwerken, kneden we het even, tot een maximum aan souplesse is bereikt. Dan rollen we er niet al te dikke slangen van, zolang dat we ze kunnen oppakken en op hun plaats brengen zonder dat ze breken. Wanneer de hele sponning met stopverf is belegd, kan de ruit in de

juiste stand hierop worden neergelaten. 

 

Voorzichtig drukken we de ruit aan de randen in de stopverf Het glas komt daarbij te rusten op een laagje stopverf, dat over de rand van de sponning wordt uitgedrukt en dat later; gelijk met de lijst, wordt afgesneden. 

Nadat we de metalen driehoekjes die de ruit tegenhouden, in het lijsthout hebben getikt, moet het bolle oppervlak van de boven hei glas uitstekende stopverf worden afgeschuind. Dit gebeurt met het smalle stopmes. Elke raamzijde wordt van hoek tot hoek in 1 doorgaande beweging afgewerkt (zie ,afb.) Let erop dat de mespunt steeds het glas blijft raken en dat de stopverfvlak niet rul maar glad wordt. 

Vervolgens maken we de overtollige stopverf met het mes los. Als we een ruit in een lijst van onbewerkt hout zetten, moet dit hout eerst met menieverf worden gegrond, daar de stopverf anders niet houdt.

 

Scheuren in cement of betonnen vloeren 
Kan men het beste stoppen door ze eerst zorgvuldig uit te beitelen en daarna te dichten met 4 delen cement. 1 Deel glaspoeder of kwarts en hierbij veel waterglas. zodat een vrij dikke mortel ontstaat. 

 

Scheuren in linoleum 
Worden onzichtbaar gemaakt door ze op te vullen met paraffine. 

 

Put in parket 
Een diepe put in het parket kunt u het best vullen met kneedbaar hout. Verwijder het vuil uit het puje en bevochtig het met aceton. Strijk de massa er stevig in. Na de uitharding zal, door het krimpen van het kneedbaar hout, nog wel een tweede laagje van dit materiaal nodig zijn. Is ook dat hard, schuur het dan zorgvuldig glad, het omringende hout zo weinig mogelijk rakend. Tot slot een tipje lak, olie of was erover. 

 

Ramen en deuren dichtmaken 
Allereerst met een brandende kaars proberen waar uw ramen de ergste tocht doorlaten. Schuimrubberstrips, sponningband of ouderwetse tochtrollen kunt u wel vergeten. De meest effectieve methode is weliswaar niet goedkoop, maar wel heel doeltreffend. Om te beginnen de sponning goed reinigen en laten drogen. Rechts en links van de kier een elastisch crapeband plakken en met behulp van een spuitpistool elastische kit - het kan doorzichtig als glas of wit of bruin zijn - gelijkmatig opbrengen. De oppervlakte gladmaken met een vinger, die u met sterk afwasmiddel bevochtigd hebt. Dan een zowat 5 cm brede plastic strook rondom op de massa plakken. Het raam sluiten. Op zijn vroegst na 24 uur openen. Als de massa hard is, de plastic strook en het crapeband eraf trekken. Houdt jarenlang en verdrijft werkelijk alle tocht. 

 

Schoorstenen nieuw bemetselen 
Een goede raad voor bezitters van een vakantiehuis! Weliswaar is er speciale mortel te koop, maar het is helemaal niet moeilijk om die zelf te mengen. Neem 2 kg fijngezeefde cokesas, 3 kg kwartszand en 5 kg vette blauwe aarde, alles met water vermengen tot mortel. Een helemaal vuurvaste, duurzame mortel bestaat er overigens niet. 

 

Verrotting van houtwerk 
Dat half of heel in den grond staat. Palen, balken enz. worden tegen verrotting beschermd, wanneer men gaatjes 1 cm. boven de begane grond erin boort en deze met carboleum inspuit. Dit moet zo vaak herhaald worden, tot de carboleum niet meer opgezogen wordt. Maak daarna de gaten weer dicht. 

 

Vloerbedekking bij spijkeren niet beschadigen 
Eerst met een scheermesje kruisgewijs insnijden, dan de spijker erin slaan. 

 

Vochtige muren 
Zorg dat het goed doortocht. Als de muren droog zijn, eerst bestrijken met een mengsel van 100 g vaste zeep op 10 I water, vervolgens met een aluinoplossing. Dan verven of behangen. Na iedere bewerking 3 dagen laten drogen. 

 

Vochtige muren 
Men kan dit proberen door met een punaise een stukje gelatine aan de muur te steken en te bedekken met een stukje karton. Lost de gelatine zich binnen 24 uur op, dan is de muur vochtig. 

 

Bevestigingspunt aan de wand maken 
Het hangt aan de muur, maar hoe? 
Er bestaan diverse methoden om een bevestigingspunt aan een wand te maken. Bij wanden van volhout, dik plaatmateriaal en bij gepleisterde en ongepleisterde wanden van zachte baksteen kunnen we het bevestigingsmiddel (nagel of duin) rechtstreeks met een hamer in de wand slaan. 

Voor een hardstenen of betonnen wand hebben we als gereedschap nodig een klopboorhouder met drekante beitel een handboormachine met steenboor of een elektrische boor. 

Het bevestigingsmiddel is een houtschroef of schroefduim. Steeds behoeft het gat plugmateriaal, waarin de schroefdraad kan vastgrijpen. Er bestaan plastic en gevlochten hennep plugpijpjes in diverse maten. Draaien we schroeven in de pluggen; dan zetten deze uit en gaan klem zitten in de gaten. Ook is een cementachtig poeder, vermengd met hennepvezels, verkrijgbaar. Onder bijvoeging van wat water kneden we hier een rolletje van dat stevig in het gat wordt gedrukt. Zal er een grote trekkracht ongeveer loodrecht op de wand komen, dan gebruiken we een houten klos, die aan
boven- en onderzijde naar voren toe wordt afgeschuind. In de wand wordt dan met een scherpe koubeitel een uitsparing gehakt. De klos kan iets terugvallen ten opzichte van het wandvlak voor het afstrijken. De overige holte wordt gevuld met specie. Voor niet te grote klossen is albastine voldoende. 

Een vrijwel onwrikbare bevestiging verschaft ons de zgn. keilbout (L). We schuiven deze in het gat en draaien hem van voren aan. Zo trekken we een kolf met taps uitlopende kanten aan het einde van de schroefdraad naar voren en deze drukt de vier losse vleugels rondom tegen de gatwand waar ze zich met tanden in vast zetten. 

Voor een bevestiging in een dunne plaatwand waar we niet achter kunnen komen, bestaat een moertje met vleugels (M) die zijdelings uitveren nadat we de moer in het gat hebben gestoken. Daarna kan de schroef worden aangedraaid. 

Bij de tekening:* A. stalen pen of spijker;* B. gegroefde betonnagel;* C. blauwstalen nagel;* D. schellehaakje;* E. puntduim, scherpeboek; *F. geperst stalen duim; *G. gesmeed ijzeren hieIduim; *H. bolle stalen duim;* I. schroefduim, ronde hoek; *J. plastic plug; *K. gevlochten bennepplug;*L. keil- of expansiebout; *M. verende vleugelmoer. 

Over de werkwijze nog het volgende: Gebruik voor een harde wand korte en voor een zachte wand lange duimen.
Geef goed gerichte slagen op de duim; sla wel krachtig, maar niet onbeheerst.
Stem doorsnede van klopbeitel of steenboor af op die van de plug en deze weer op die van de in te draaien schroef
De plug moet zonder moeite met enkele tikjes van de hamer in het gat verdwijnen, maar mag later niet met de schroef meedraaien.
Het indraaien van schroefhaken en -ogen in hout of wand- pluggen gebeurt vlugger als ze gedeeltelijk worden vastgeklemd in de bek van de booromslag. Draai de booromslag langzaam. 

 

Gruis achter het behang 
Is bij het inslaan van een puntduim of stalen nagel de pleisterlaag achter het behang vergruizeld, dan trekken we het behang ter plaatse weg in de vorm van een driehoek. Twee insnijdingen in omgekeerde V-vorm zijn de beide schuine zijden. Laat het behang niet gemakkelijk los, dan bevochtigen we het stukje aan de wandzijde met een waterverfpenseel, terwijl we voorzichtig trekken. Het gruis kan nu wegvallen en de "krater" kan worden gevuld met albastine. 

 

Scheuren in de muur 
Er bestaan twee soorten scheuren in gepleisterde wanden. De eerste ontstaan door spanningen in de muur als gevolg van trillingen of minieme verschuivingen in de grond; deze scheuren zijn meestal lang en vrij breed. Tot de tweede soort behoren de krimpscheuren in de pleisterlaag zelf; deze scheuren zijn zeer fijn. 

In het eerste geval kan de scheur het best worden opgevuld met een mengsel van wat cement en water, zand en gebluste kalk. De pasta strijken we af met een kleine troffel. 

Alvorens we de krimpscheuren behandelen, bekloppen we de muur om na te gaan waar wat pleisterwerk zou kunnen afvallen. Verwijder die stukjes voorzichtig met de hoek van een plamuurmes. Trek het mes ook luchtig door de grootste scheuren om alle loszittende schilfers weg te halen. Maak het openliggende werk nu met een kwastje water vochtig en
vul het op met albastine. Werk de vulling vlakaf met het plamuurmes. 

Trechtervormige gaten, ontstaan bij het uitwrikken van wandduimen, behoeven we niet geheel met albastine te vullen. Het gat zelf kan gedicht worden met een op maat gemaakt stukje rondhout. 

 

Hoe kan je oude volhouten grenen meubelen zelf logen 
Oude volhouten grenen meubelen kan je zelf logen:
Maak een mengsel van 1 kilo soda, 1 kilo zachte (groene, bruine, of zwarte) zeep en 5 liter heet water. Verdik dit mengsel met maiszetmeel tot een dikke brei. Smeer dit met een borstel op het hout. Laat een nacht intrekken. Een volle nacht laten intrekken. Volgende dag de vuile brei met proppen krantenpapier verwijderen. Eventueel nog eens herhalen. 

 

Zwarte vlekken in grenen hout 
Zwarte vlekken verwijderen met oxaalzuur.
Gebruik nooit staalwol, dit kan roestvlekken geven tussen de nerven.