Sanitaire perikelen

 

Plastic tegels aanbrengen 
Een eerste vereiste voor het bekleden van keuken. of badkamerwand met plastic tegels is een geschikte ondergrond. Een afgepleisterde wand die is behandeld met een glans. of satijnglansverf kan een bezwaar vormen. Bladdert de verf. laag, dan moet deze geheel worden afgestoken. Ook watervaste of veegvaste muurverven op caseine- of latexbasis dienen te worden verwijderd. 

Het verdient trouwens aanbeveling, een solide glansverf per vlak ruw of althans dof te maken. Dit laatste met sterk geconcentreerde ammonia, die later met water wordt afgewassen. 

 

Badkuip en wastafel opnieuw aan de voegen 
Als er water tussen tegels en badkuip in de muur dringt, ontstaat er lelijke lekkageschade. En geen huisvrouw is gelukkig, als het water achter de wastafel langs de muur loopt. Krab om te beginnen het oude, brokkelige, witte cement met een spits voorwerp er zo goed mogelijk uit. Dan maakt u de randen schoon met vochtige staalwolsponsjes. Goed laten drogen. Boven en onder de voeg een zelfklevende crapestrip vastplakken. Pas dan met behulp van een spuitpistool elastische kit in de passende kleur erop spuiten. Langzaam spuiten. De oppervlakte met een in afwasmiddel bevochtigde vinger gladmaken. De crepestrip er meteen aftrekken. Minstens 24 uur laten drogen. Klinkt gecompliceerd. Is echter doodgemakkelijk!

 

Bevroren waterleiding 
U voorkomt bevriezing van de leidingen, als u de kraan een klein eindje opendraait, zodat er af en toe een klein druppeltje water uitkomt. 

 

Bevroren waterleiding ontdooien 
Om de buis een laagje ongebluste kalk aanbrengen, met een oude lap vasthouden, water eroverheen gieten. De kalk verhit de leiding, zodat de loodgieter overbodig wordt. 

 

Druppende kraan 
Bevestig aan de kraan een wollen draadje, waarvan het andere eind tot aan de afvoer reikt. Het water sijpelt nu langzaam langs de draad zonder u nerveus te maken. Haal er toch maar gauw een loodgieter bij. 

 

Verstopte gootsteen wastafel
Als een wastafel of keukengootsteen niet meer zo vlot leegloopt, heeft zich vuil opgehoopt in de zgn. stankafsluiter of in de afvoerpijp. Is de verstopping niet ernstig, dan kan een gerenommeerd chemisch product meestal wel uitkomst bieden. Grondig naspoelen met water is zeer gewenst. Raakt het vuil niet los, dan inspecteren we de stankafsluiter (zie afb.) 

De eenvoudige uitvoering bestaat uit een pijpstuk in S-vorm, de zgn. zwanenhals, met een schroefdop in het laagste punt. We schroeven de dop open nadat we er een emmer onder hebben gezet. Met een rond gebogen stuk ijzerdraad kunnen we het bezinksel losschrappen. 

De duurdere uitvoering, de zgn. sifon, ziet eruit als een verchroomde bus met de uitgang halverwege in de zijkant. De sifon kan geleegd worden door het onderste busdeel van het bovenste los te schroeven. Dit kan het beste gebeuren met een verstelbare schroefsleutel, met een waterpomptang of een pijptang. 

Zeer oude sifons of loden zwanenhalzen kunnen gemakkelijk breken als we ze met de tang aanpakken doordat de. wand, ervan door oxidatie aanmerkelijk dunner is geworden. In zulke gevallen gebruiken we ,de in de handel verkrijgbare zuig- en perspomp, die bestaat uit een brede rubber of zacht plastic waarin een houten steel vastzit. Plaats de klok over de uitlaat en laat de bak half vol lopen, Maak de overloop van de bak dient met een nette prop van doek of krantenpapier en. beweeg daarna de steel op en neer. Nadeel dat we het vuil niet aan het licht kunnen brengen. We maken het alleen los en pompen het verder door de afvoer naar beneden. 

Nog een methode om het vuil weg te krijgen, is de volgende: om de kraan klemmen we een stuk slang vast, waarvan
het ondereinde een stukje in het afvoergat wordt geschoven. In de rest van het gat en in de overloop van de bak proppen we natte doeken, Dan laten we de kraan lopen. 

 

Verstopt toilet repareren 
Caustic soda met kokend water in het toilet gieten. Na 2 uur er nog eens heet sodawater ingooien. Enige keren doorspoelen! 

 

Verstopte afvoer reinigen 

Om verstoppingen te voorkomen, doet u er goed aan, af en toe wat theebladeren door de gootsteen te spoelen. Het looizuur verwijdert het vuil, dat zich aan het vet in de afvoer vasthecht.
In moeilijke gevallen
* de syfon open schroeven en schoonmaken, dan
* een ontstoppingsmiddel uit de winkel erin gieten of
* een kopje zout en een kopje zuiveringszout samen in de afvoer strooien en er water overheen gieten, of
* doorprikken met ijzerdraad
* en, als alles niets oplevert, de loodgieter bellen. 


Kraan defect 
Verreweg de meeste kranen zijn ventielconstructies, waarbij een heen en weer bewegende.klep de doorlaatopening vrijmaakt of afsluit. Het werkende deel van de klepeis een doorboord schijfje of ringetje, dat tegenwoordig van rubber of fiber is gemaakt. Het zit of vastgeschroefd op een platte klepschotel of vastgeklemd in een schotel met een opstaand randje (zie afb.). 

De klep past op een ring in het kraanlichaam : de klepzetel. De combinatie klephefstang-draaikruk vormt het bewegende gedeelte van de kraan. 

Het kraanlichaam heeft een afschroefbaar bovendeel. De inwendige schroefdraad correspondeert met de buitendraad van de hefstang. Bovendien is er nog een binnendraad voor het opschroeven van een pakkingsnoer die een rubber of fiber ring als pakking vastklemt. 

Als de kraan niet meer hermetisch afsluit wanneer we de kruk hebben dichtgedraaid, kan dit aan twee dingen liggen: het materiaal van het klepventiel is versleten, of -als de kraan bovenaan lekt - de pakking functioneert niet meer zoals het behoort. Vervang het, kapotte onderdeeltje door een nieuw, doch pas nadat u met het uitschroefbare kraangeqeelte naar de loodgieter bent gegaan voor het nemen van de maat. Er zijn nl. veel verschillende kraantypen. 

Zeer oude kranen kunnen, als ze zijn opengedraaid, een hamerend geluid laten horen. Het bewegende deel trilt dan op en neer. De oorzaak hiervan is dat de schroefdraad van de hefstang is afgesleten, zodat er te veel speling is ontstaan. Een
extra pakkingsringetje kan ons (tijdelijk) van het lawaai verlossen. Beter kunnen we natuurlijk het desbetreffende onderdeel of de hele kraan door een nieuwe vervangen een nieuw. 

 

Stank uit de afvoer voorkomen 
Onaangename luchtjes voorkomt u, als u geregeld een liter kokendheet sodawater in de afvoer giet. De soda lost het vet op, dat aan de binnenkant van de buis blijft zitten! Of een eetlepel borax in de afvoer doen en daarna een kopje heet water erdoor gieten. 

 

Stopkranen vlottend houden 
Stopkranen worden weinig gebruikt en kunnen daardoor vast gaan zitten. Maak er daarom een gewoonte van deze kranen twee adrie keer per jaar dicht en weer open te draaien. Haal zo nodig de kraan uit elkaar en smeer de spil in met wat kraanvet. Stopkranen vlottend houden kunt u ook bevorderen door deze niet helemaal open te draaien, maar een kwartslag minder. 

 

Stortbaklekkage 
Bepaalde ongemakken in het waterreservoir van het closet kunnen we zelf verhelpen. Als er, lang nadat we aan de trekker hebben getrokken, nog steeds water uit de bak ontsnapt en via de stortpijp in de pot stroomt, is de afsluitklok niet op de goede plaats neergekomen en raakt de klokrand niet overal de bodem van de bak. Dit gebeurt wanneer er wi1d aan de trekker wordt getrokken. Daardoor wordt de hefboomarm te plotseling in z n opwaartse beweging gestuit; zodat het oog waaraan de klok hangt, van het haakvormige armeinde opspringt en op een andere plaats neerkomt. De fout schuilt in deze haak, die een te ruime, brede inzinking heeft. Deze maken we nu smaller d.m.v. draadwikkelingen aan weerszijden van het klokoog. 

Het ander mankement kan tot gevolg hebben dat het water uit het overlooppijpje stroomt, dat recht boven de pot aan de bak is aangebracht. De watertoevoer wordt in dit geval te laat gestopt, nl. als het water reeds t overloopgat, heeft bereikt. De aanvoer wordt geregeld door een speciaal ventiel dat werkt d.m.v een vlotter- een hol balvormig lichaam dat door een lange arm met het ventiel is verbonden. Meestal is deze bal lek geworden en bevat hij water, waardoop hij dieper in het water zakt dan voorheen en de vlotterarm steiler omhoog loopt. Vervang het lekke onderdeel 

Nieuwe tegels op oude aanrechten of werk tafels in de keuken 
Het is niet moeilijk deze te vernieuwen door ze met tegels te beplakken. Koop daarvoor kleine, dunne tegels, die u niet hoeft af te snijden. Met tweecomponenten-epoxylijm opplakken. De achterste voeg met elastische kit dichten. Ook voor de voegen van de tegels waterdichte epoxylijm nemen. Cement verbrokkelt namelijk na korte tijd. Aan de voorkant een voldoende brede rand schroeven van hard hout.