Schilderen

 

Ramen schilderen 
Moet het houtwerk opnieuw geschilderd worden, schuur het dan met watervast schuurpapier met een beetje water glad. Om te controleren of je goed geschuurd hebt, gebruik je een oude panty. Je voelt meteen waar er nog ruwe stukjes zijn. 

 

Plafond witten 
Bescherm uw haren tegen neerdruppende verf door een douchemuts losjes over uw hoofd te doen. 

 

Plafonds schilderen 
Als je het plafond gaat schilderen kan je best een kartonnen picknick bordje over de borstel schuiven. Eventuele spetter komen dan niet in je haar te zitten. 

 

Radiatoren opnieuw schilderen 
Voorzichtig! Niet te vaak verven, want dikke lagen lakverf isoleren. Bij meerdere verflagen beslist afbijten. Zo mogelijk niet met de kwast verven, maar spuiten. 

 

Ramen verven en beschermen voor spatten 
Plak op de rand van het glas kleefstrips van crepepapier. Het middenvlak kunt u bovendien nog beschermen met krantenpapier. Handvatten tevoren afschroeven of eveneens door beplakken met crepepapier beschermen.
Om plinten en vensterbanken tegen verfspatten te beschermen, kranten in water dopen en er nat opleggen. De afdekking verglijdt nieten past zich aan bij de gewenste vorm. 

 

Kleine ijzeren voorwerpen 
Moet men voor het schilderen eerst heet maken en in lijnolie dompelen. 

 

Afspringen van verf op ijzer kan men voorkomen. 
Was voor het schilderen het ijzer af en besmeer het na het drogen met hete lijnolie. 

 

Knoeien met verf 
Bij het boven uw hoofd werken hebben blokwitters de neiging langs het handvat te gaan lekken. Als u de steel door een kleine spons steekt, vangt deze de lekkage op. 

 

Deuren verven 
Deuren verven is helemaal niet zo moeilijk. Eerst het beslag eraf schroeven, de deuren van de scharnier halen, op twee schragen of krukjes leggen, zoveel mogelijk schuren en gladmaken. Met een brede, fijne haren of schuimplastic kwast in horizontale ligging eerst dwars, daarna in lengterichting dun bestrijken. Pas de volgende dag, als de deur aan de ene kant helemaal droog is, de tweede kant verven. De behandeling een tweede keer herhalen. U zult verrast zijn, hoe mooi gelijkmatig de verf is opgebracht. De deur zal beslist geen tranen laten zien. 

 

Goed houtpolitoer 
Maakt men door 1 deel kopallak, 4 delen witte was te smelten en 8 delen terpentijnolie bij te mengen. 

 

Lichtgevende verf voor naambordjes en lichtschakelaars 
Lijnolie vermengen met een gelijke hoeveelheid verpulverde fosforzure kalk en aan de zon blootstellen. De letters lichten in het donker. 

 

Zo houdt verf beter op ijzer 
Voordat u ijzeren traliewerk, deuren, hekken of draagbalken zwart of groen lakt, moet u alle delen zorgvuldig van roest ontdoen en menien. Als u erna de moeite neemt er hete lijnolie op te doen, zal de verf later belangrijk langer goed blijven dan op ongeoliede oppervlakken. De olie kan ook met de plastic bloemenspuit op deuren en hekken worden gespoten. Kleine voorwerpen er gewoon indompelen. 

 

Lak van de auto bijwerken 
Schuur de tere oppervlakte alstublieft niet met schuurpapier. U werkt veel voorzichtiger met een glasetser, die u kunt krijgen in een zaak voor technische tekenbenodigdheden. Dan voorzichtig met een heel klein kwastje de plek met de passende lak aanstippen. Bij roestplekken altijd vooraf de roest eraf hal 

 

Lak voor rietwerk en hout 
Gemalen zegellak in wijngeest oplossen. 

 

Ingedroogde verf in bussen 
Wordt weer vloeibaar door eerst het vel eraf te halen en daarna de bus in kokend water te zetten. 

 

Olieverf 
Olieverf voor het verven van tuinmeubelen en houten omheiningen maakt men bestand tegen het weer, als men er een toeslag van gelijke delen roggemeelstijfsel en pekel door mengt. 

 

Olieverf afbijten 
Absoluut rubber handschoenen aandoen! Probeer het met zachte zeep, sterke natron- en kaliloog, dat is het goedkoopste. Of met afbijtmiddelen op basis van een oplosmiddel. Voor heel dikke olieverflagen een brander en tempermes gebruiken. Liefst in de buitenlucht of met open ramen werken! 

 

Olieverf bewaren 
Verfblikjes stevig sluiten en altijd omgekeerd wegbergen. Zo blijft de oppervlakte steeds smeuig. 

 

Oude, harde kuipersverf afwassen 
Een lastig en vermoeiend werkje. Het wordt gemakkelijker, als u aan het water waarmee u de oude verf afwast, een flinke portie zachte zeep toevoegt. In heel hardnekkige gevallen er bovendien nog wat trichloorethyleen bij doen. 

Ontbrandbare verf voor hout 
Men laat 50 gr. lijm in water opborrelen, lost dat in 7 L. heet water op, doet daar nog 500 gr. borax, 800 gr. salmiak en 20 gr. chloorzink bij. Met dit mengsel het hout bestrijken. 

 

Meubelpolitoer 
Meubelpolitoer maakt u door een jampot te vullen met gelijke delen witte was en terpentijn en laat het op een warme plaats, bijvoorbeeld bij de verwarming, met de deksel erop, een dag staan. Roer daarna de massa dooreen. Niet-gepolijste meubelen worden hiermee ingesmeerd en een dag later geborsteld. 

Een oud succesvol politoermiddel verkrijgt men door 4 delen witte bijenwas en 3 delen terpentijn op een zeer laag vuur te smelten (voorzichtig!) en daarna (van het vuur!) er 2 delen spiritus roerend aan toe te voegen. De meubels kunnen hiermee met een dikke bol van linnen doek worden ingewreven. 

 

Hard geworden stopverf 
Kan men weer gebruiken, wanneer men ze eerst in petroleum legt. 

 

Logen 
Wil je zelf een antiek kastje logen meng dan 1 kg soda en 1 Kg zachte groene zeep in 10 liter kokend water, verdikken met maizena. Dit mengsel dik aanbrengen en 1 nacht laten inwerken. Het vuil er afkrabben en oppoetsen met een vochtige doek. Lichtjes opschuren en het is als nieuw. 

 

Verf eerder droog 
Geen zin om te wachten voor de volgende laag! Ga aan de slag met je fohn en droog het oppervlakte, dan kan je snel weer verder. Houdt de fohn niet te dicht op het oppervlak, dan krijg je namelijk bellen. 

 

Verf verdunt men met 
Olieverf met vernis en lakverf met terpentijnolie. 

 

Verf zeven 
Nylon kous als zeef. Verf die stukjes vel of andere harde stukjes bevatten, hoef je niet weg te gooien. Span de nylon kous met een elastiekje rond het verfblik en stop de verfkwast samen met de kous in de verf. Of anders giet je de verf door de nylon kous als een zeef. 

 

Verfbakje 
Als je gaat verven en je gebruik zon verfbakje waar je met de roller in kan. Doe daar dan eerst plastic folie in dat kun je later weggooien en het bakje hergebruiken. 

 

Verfblik 
Vergeet niet op de buitenkant van een verfblik aan te duiden hoeveel verf er nog in zit,zo hoef je de volgende keer niet eerst het blik open te maken om te weten hoeveel verf je moet bijkopen. 

 

Verflucht (1) 
Net een kamer geverfd en die verflucht wil er maar niet uitgaan? Leg na het schilderen, door heel de ruimte, stukken ui! De ui neemt de geur van de verf op. Om de geur van de ui uit de ruimte te krijgen zet je wat ramen tegen elkaar open. De geur van de ui vervliegt sneller dan die van de verf. 
Tip:
Zet in een pas geverfde kamer schoteltjes met zout. De verflucht verdwijnt dan.

 

Verflucht (2) 
Wanneer er geschilderd is in huis en er hangt een verflucht (vooral in de slaapkamer) dan kan dit hoofdpijn opleveren na het slapen. Dit is te voorkomen door een kom met melk/karnemelk in het slaapvertrek te zetten. De melk neemt dan de verflucht op en de hoofdpijn blijft weg. 

 

Verflucht (3) 
Verflucht in pas geschilderde kamers. Deze verdwijnt door enige schotels zout neer te zetten. 

 

Verflucht (4) 
Grote platte borden met zout helpen tegen olieverf lucht, borden met azijn tegen lucht van muurverf. 

 

Verflucht (5) 
Olieverf lucht verdwijnt echter ook, als u een paar doorgesneden uien in het vertrek legt. 

 

Watervlekken aan het plafond 
Voor het witten eerst het plafond afkrabben en met gipswater bestrijken. Per liter water 1 eetlepel gips of krijt. Laten drogen. Pas daarna witten. 

 

Verhanden 
Schilder je vaak, ook met schoolbordverf gebruik daarvoor van die strakke rubberhandschoentjes (per 100 in een doos of zo) Als je ze heel voorzichtig uittrekt kun je ze nog een keer gebruiken. Heel handig en je handen blijven schoon.

 

Verven zonder handschoenen 
Verf je regelmatig en doe je het zonder handschoenen dan zitten je handen `s avonds vol spetters. Deze verwijder je met zonnebrandolie. Handen ermee wassen dus ruim inspuiten en daarna normaal met zeep en handcreme behandelen. Het is vriendelijker voor je huid. 

 

Voor het schilderen van kleine ijzeren onderdelen 
Is geen kwast nodig. Demonteer ze en dompel ze onder inde verf. Onderdeeltjes die van een schroefgat zijn voorzien, kunnen te drogen worden gehangen aan ijzerdraad. Voor het ophangen van ijzeren onderdeeltjes zonder schroefgat kunnen we gebruik maken van een magneet, die op zijn beurt weer aan een touwtje hangt. 

 

Handige bekertjes 
Kartonnen wegwerpbekertjes zijn bijzonder geschikt voor het aanmaken of mengen van kleine hoeveelheden verf uit grote blikken. Als het werkje klaar is, kan de niet meer te gebruiken verf samen met het bekertje worden weggegooid.

 

Schuurkurk 
Gebruik bij het met de hand schuren van grotere oppervlakken steeds een schuurkurk. Daarmee schuurt u mooier en prettiger vlak dan met een stuk schuurpapier in de hand. Houten vlakken schuren we pas vlak en glad nadat het schuurpapier om een plat, langwerpig blok zachthout is gewikkeld. Als we zo lang mogelijk met het schuurpapier willen doen, spannen we eerst om het blokje hout een stuk rubber uit de binnenband van een auto en zetten dat met kopspijkertjes vast (Sla de spijkertjes een eindje in de rubberlaag.) Het rubber fungeert nu als kussen tussen het blok en het papier. 


Handige witte latexverf 
Bij het opnieuw wit schilderen van een witte muur is het niet altijd makkelijk te zien welke stukken je wel en niet hebt gedaan. Van Alabastine en Gamma is latexverf te koop die roze is bij het opbrengen. maar wit opdroogt. Je kunt dus prima zien of de roller overal is geweest. De roze kleur blijft tot 20 minuten goed te zien en is na 30 minuten verdwenen. 

 

Schilderhulpjes 
Er zijn diverse hulpjes om het schilderen minder rommelig te ma ken. zoals de kwasten- en verfblikhouder in 1 en het lek annex rolbakje dat u op het verfblik klikt en waarop u rollers en kwasten kunt uitstrijken en neerleggen. 

 

Schilderen zonder morsen 
Wind rond de geopende verfbus een baan soepel karton, zet het vast met een rubber band en u heeft geen last meer van verf die langs de bus druipt. 

 

Verjongingskuur voor meubels 
Oude meubels kunnen een verjongingskuur ondergaan door ze opnieuw te lakken, te vernissen, te beitsen of in de was te zetten. Om het oppervlak met succes te kunnen bewerken, is het nodig dat we eerst de oude afwerklaag (of lagen) tot op het blanke hout verwijderen. Hiervoor gebruiken we een vloeibaar afbijtmiddel dat in de laag dringt en deze week maakt, zoals ammonia in sterk geconcentreerde vorm. Giet een hoeveelheid in een blik en breng het met een ronde grondverfkwast op het oppervlak. Pakt de ammonia niet onmiddellijk op vernis: of waslagen, ga er dan nogmaals, luchtig strijkend, met de kwast overheen. Wanneer de laag week is geworden, wrijven we deze af met een. lap (trek hierbij een paar oude handschoenen aan). Grote vlakken, zoals tafelbladen worden afgestoken met een schraapstaal of,een breed plamuurmes. Pas op dat het plamuurmes niet steeds in het zachte oppervlak schiet, Want deze littekens zijn later bijna niet meer weg te werken. Soms kan een niet te grove staalborstel goede diensten bewijzen. Is het hout dan nog niet schoon, strijk er dan nog eens ammonia op en verwijder daarna het restant met genoemde attributen. De in het hout doorgedrongen ammonia - die een blekende werking heeft - moet grondig worden weggewassen. Dit gebeurt met de spons en een lauw, zwak zeepsop. Nadat het hout met een schone doek wat is afgenomen, moet het meubelstuk volkomen drogen. Dit kan beter niet al te snel gebeuren. Zet het voorwerp dus bij droog weer buiten in de wind, maar niet in de,volle zomerzon. Als het meubelstuk droog is; schuren we het met een medium gradering schuurpapier; waarna het gereed is voor de eigenlijke opknapbeurt. Wordt het geschilderd, dan plamuren we alle scheuren, spijker- en wormgaatjes. Lakken we het blank of zetten we het in de was, dan gebruiken we kneedbaar hout of stopwas in de juiste kleur voor het wegwerken van de ongerechtigheden. 

 

Onderkant van poot 
Om de ondereinden van de poten van een lichte tafel of stoel met de verfkwast te kunnen bereiken, slaan we een, dunne draadnagel voor de helft in het kopse hout van elke poot. 

 

Verven van triplex 
Het is aan te bevelen een triplex paneel in een deur aan beide zijden af te dekken met dezelfde verf of vernis en een gelijk aantal 1agen op te brengen; dit om het opbollen van het paneel zoveel mogelijk tegen te gaan in een ruimte, goed ventileren. 

 

Schilderen van plafon 
Voor het schilderen gebruik je waarschijnlijk een plastic bakje. Schuif voor je begint een plastic boodschappentasje over het bakje,voor je er verf in doet, dan hoef je het bakje niet schoon te maken. Schuif voorzichtig de boodschappentas eraf en werp hem in de vuilnisbak. 

 

Stopverf 
Maakt men van fijn krijt met lijnolievernis. Zooveel krijt nemen tot het een dikke brei wordt.

 

Stopverf in grote hoeveelheid. 
Men kneedt 10 gr. zilverglid. 450 gr. fijn wit krijt, 450 gr. loodwit en 750 gr. lijnolievernis. 

 

Stopverf verwijderen 
Een goede methode om keiharde stopverf te verwijderen, is deze eerst met een schildersfohn (niet te heet) zacht te maken en daarna met een verfkrabber te verwijderen; liefst met rechthoekig profiel, om het sponninghout niet te beschadigen. 

 

Tafel en stoelen verven 
Eerst een krant op de vloer leggen, dan vier houtjes erop leggen. Daarop de te verven stoel of tafel neerzetten. De poten kunnen zo tot aan de onderste rand worden geschilderd en plakken toch niet vast op het papier. 

 

Trappen verven 
Schilder de treden om en om. Zo blijft de trap begaanbaar, al moet u ook wat grotere stappen nemen. 

 

Vernissen 
* Vernis dient enkele malen met een kwastje in de richting van de nerf te worden aangebracht. Na iedere behandeling goed laten drogen en met zeer fijn schuurpapier schuren. 
* Zorg dat de ondergrond geheel vrij is van vette aanslag, was of een andere laag die de hechting op die ondergrond kan beletten. 
* Gebruik een geschikte breedte is 4 a 6 cm. Zorg ervoor dat er geen stofdeeltjes op de natte vernis komen. Buitenhuis kunnen we het best met het werk beginnen nadat een regenbui het stof heeft neergeslagen. Binnen kunnen w desnoods eerst sprenkelen.
* Breng vernis dus op en strijk luchtig met de haartoppen. Gebruik de vernis liefst zo uit de bus, zonder bijmenging van verdunner en roer de vloeistof niet dooreen.
* Nieuw houtwerk zuigt een deel van de vernis op, zodat een tweede behandeling nodig is. Om te beginnen schuren we echter de eerste laag dof en vlak. Het slijpsel nemen we af met een stijve stofkwast of een vochtige lap. 

 

Vernis (donker) 
Donkere vernis (granaat). Meng door 1 liter brandspiritus 135 gram schellak en 30 gram hars 

 

Vernis (witte) 
Witte vernis. Meng door 1 liter brandspiritus 150 gram witte lak en 30 gram lichte hars. 

 

Licht eikenhout verven 
Licht eikenhout verven kan men een veel donkere tint geven, doordat men het met een in geest van salmiak gedoopte lap inwrijft en vochtig laat staan. 

 

Verven van kozijnen en plinten enz. 
Gaat u een kozijn of iets dergelijks verven en geen zin om plakband te plakken op de raam. Vaseline langs de randen van de raam helpt. na die tijd makkelijk schoon te maken. 

 

Vingers beschermen tegen verf 
Al naar de grootte van de kwast en de soort verf een stukje schuimplastic, een halve sinaasappel- of grapefruitschil of een in het midden doorboorde rubber bal, een bierviltje of een stukje karton over de steel van de kwast heen doen. Dan kan de verf ook bij het schilderen van zich in de hoogte bevindende zaken en van plafonds niet langs de steel van de kwast naar beneden lopen of druppelen.

 

Vochtige keldermuren verven 
93% Menie, 7% loodwit met lijnolie vermengen tot dit een dikke massa vormt, maar toch dun genoeg om te verven. De verf is in drie dagen hard en verhindert het indringen van vocht. 

 

Afbijten 
Voor het afbijten van oude verf- en laklagen van houten voorwerpen bestaan verschillende manieren. Neem vooral geen afbijtmiddelen met oplosmiddel, maar ook het werken met een elektrische schuurmachine of hete lucht van een fohn is niet aan te bevelen.

Logen zijn agressieve chemicalien
die de huid aantasten. De ecologische verwerking is problematisch. Onder invloed van hete lucht geven vele verven en lakken giftige gassen af. Door schuren ontstaat stof dat schadelijk is voor de gezondheid, en daarbij is een monddoekje niet voldoende. Een verfkrabber is een ecologisch onomstreden alternatief.
Vooral grote, gladde oppervlakken zijn heel goed te bewerken, maar randen, ribbels, versieringen, enz. vormen een probleem. Hier valt niet te ontkomen aan het gebruik van minder milieuvriendelijke middelen. Werk alleen in geval van nood met dergelijke middelen, het liefst in de buitenlucht, maar in elk geval altijd met openstaande ramen. Het afval dat zo ontstaat, vooral resten van loog en afbijtmiddelen met oplosmiddel, hoort bij het chemisch afval. 

 

Druppelvanger 
Neem een stuk karton en boor in het midden daarvan een gat. De steel van een kwast of een verfroller door het gat steken, en zo ontstaat een bruikbare druppelvanger voor wanneer u met opgeheven hand moet werken. 

 

Kasten schilderen 
Schilder eerst alle binnen- en buitenkanten voordat u de deuren schildert. 

 

Schilderen 
Begin bij het schilderen van een kamer altijd met het plafond, doe daarna de deurstijlen en de raam lijsten. Voorkom dat de verf op het behang komt door alles met afplakband af te plakken. Schilder vervolgens de muren van boven naar beneden. 

 

Trap schilderen 
Trappen blijven begaanbaar als u de treden de eerste keer om en om schildert. Zijn de treden na de eerste schilderbeurt droog, schilder dan de andere treden. 

 

Verf- en lakresten 
Sluit een pot met een restje verf of lak goed en zet hem dan op zijn kop. Daardoor sluit u het blik af voor dampen en voorkomt u dat de inhoud uitdroogt of bederft.
Bewaar een restje verf of lak
altijd droog en koel in de originele verpakking. Het gebruik van het originele blik vermindert de kans op verwisseling. Koel en droog bewaren voorkomt dat de verf uitdroogt en verdampt en vermindert dus ook de kans op brand.

Zorg er bij het bewaren van schildermateriaal en gereedschappen
altijd voor dat dit op een kindveilige manier gebeurt.

Restjes verf en lak horen niet in het toilet
evenmin in de gootsteen of het afvoerputje, maar bij het chemisch afval. De stoffen zijn een zware belasting voor de zuiveringsinstallatie, het zuiveringsslib en het oppervlaktewater.

Laat poetsdoeken en dergelijke
waar oplosmiddelen of restanten van verf in zitten, altijd eerst drogen voordat u ze bij het huisvuil doet. De restjes zijn namelijk licht ontvlambaar en vergroten dus de kans op brand.

Laat de niet meer bruikbare restjes van lak en verf
op waterbasis indrogen en doe ze dan pas bij het huisvuil. 

 

Verf- en lakresten 
Sluit een pot met een restje verf of lak goed en zet hem dan op zijn kop. Daardoor sluit u het blik af voor dampen en voorkomt u dat de inhoud uitdroogt of bederft.
Bewaar een restje verf of lak
altijd droog en koel in de originele verpakking. Het gebruik van het originele blik vermindert de kans op verwisseling. Koel en droog bewaren voorkomt dat de verf uitdroogt en verdampt en vermindert dus ook de kans op brand.

Zorg er bij het bewaren van schildermateriaal en gereedschappen
altijd voor dat dit op een kindveilige manier gebeurt.

Restjes verf en lak horen niet in het toilet
evenmin in de gootsteen of het afvoerputje, maar bij het chemisch afval. De stoffen zijn een zware belasting voor de zuiveringsinstallatie, het zuiveringsslib en het oppervlaktewater.

Laat poetsdoeken en dergelijke
waar oplosmiddelen of restanten van verf in zitten, altijd eerst drogen voordat u ze bij het huisvuil doet. De restjes zijn namelijk licht ontvlambaar en vergroten dus de kans op brand.

Laat de niet meer bruikbare restjes van lak en verf
op waterbasis indrogen en doe ze dan pas bij het huisvuil. 

 

Verfvlekken 
Verf roeren Verf is gemakkelijker te roeren met een houten lepel met gat. 

 

Verf vloeibaar houden 
Verf droogt snel in in een aangebroken blik. Zo kunt u dat voorkomen: sluit de verfbus heel goed en bewaar ze daarna ondersteboven. Zo kan er geen zuurstof bij de verf komen en blijft deze vloeibaar. Verwijder verse verfvlekken en -spetters meteen. U kunt ze probleemloos wegvegen met een doekje, zolang ze maar niet gedroogd of hard geworden zijn.

Verwijder verfvlekken van de huid
nooit met oplosmiddelen (verdunner, kwastenreiniger), want die zijn heel gevaarlijk voor de gezondheid en het milieu. Oplosmiddelen ontvetten de huid, prikkelen deze en komen bovendien via de huid in het bloed en bij de hersenen. Druppels verf op de huid
kunt u het beste verwijderen met baby- of slaolie.

U kunt verfdruppels
ook gemakkelijk weer verwijderen als u uw huid voordat u gaat schilderen, royaal insmeert met vaseline.