Werk veilig

 

Bescherming voor de handen 

Stukken van een (oude) rubber, plastic of nylon tuinslang zijn ideale beschermers voor de scherpe kanten van gereedschap. Als bescherming voor de handen bij het transport van glas. 

 

Ladders dragen 

Rode of gele banden merken de plaatsen waar een ladder moet worden opgepakt om precies in evenwicht te hangen. 

 

Werk veilig met glas 
Met glas gebeuren vrij veel ongelukken. Houd daarom steeds uw hoofd bij het werk. Draag stevige, liefst leren werkhandschoenen als u glas draagt, al kan zelfs dit onvoldoende zijn; speciale glashandschoenen bieden een betere bescherming. Stevige leren schoenen beschermen uw voeten mocht een glasplaat vallen.
Draag een flinke glasplaat altijd verticaal, anders kan hij breken. Laat een ruit bij het neerzetten op de grond nooit op 1 punt neerkomen. Zet u een aantal ruiten tegen elkaar, plaats de grootste dan achteraan en naar voren toe steeds kleinere. Zet nooit natte ruiten tegen elkaar, want door capillaire zuiging krijgt u ze dan moeilijk van elkaar; scheid ze met een stuk schoon papier. Een losse ruit tegen een muur valt niet op; zet er met bijvoorbeeld een papje van krijt en behangplaksel witte kruisen op. 

 

Draagstel 

Met het hierbij afgebeelde draagapparaatje kunnen we gemakkelijk alleen een groot stuk plaatmateriaal versjouwen. Maak het van een dikke, smalle plank; met een lengte van ca. 60 cm. In de zijkant worden, twee zware schroefhaken gedraaid, waarop straks de plaat komt te rusten, In de bovenkant komen twee schroefogen, waar een stevig stuk touw doorheen loopt met een houten De hangreep (van een emmer bijv.) Daaronder wordt de lus samengebonden. De maximum plaatbreedte is gelijk aan de afstand tussen onze enkel en oksel. 

Knip het van de rol af en rol het op, maar nu met de kleefzijde naar buiten. Met gebruikmaking van slechts 1 hand drukken we het eindstuk op de reparatieplek en winden met duim en wijsvinger het rolletje in de richting tegengesteld aan die van de wijzers van de klok. 

 

Indien men met carboleum werkt 
Gelieve men handen en gezicht eerst met boter in te smeren. 

 

Om het uitglijden van ladders te voorkomen 
Plakt men aan de onderkant kleine stukjes gummi of vilt. 

 

Werk veilig op de trap of ladder 
* Mijd het werken op een trap of ladder kleding die ergens achter kan blijven haken en draag schoenen met stevige, stroeve zolen. Blijf altijd met beide voeten op trap of ladder staan. Neem voorzorgsmaatregelen als u de trap of ladder voor een deuropening moet plaatsen en zet deze altijd op een stabiele, vlakke ondergrond.
* Leun niet te ver opzij, voor- of achterover. U moet zich kunnen vasthouden en uw benen moeten altijd even boven de knie steun kunnen vinden tegen een steunbeugel, sport of trede. Zet een trap niet voor een dichte deur.
* Laat op het platform van een trap of op een ladderbankje geen gereedschappen liggen die u niet direct nodig heeft. Een vallende hamer of beitel kan vervelende gevolgen hebben. * Gebruik geen stoel, kruk of iets dergelijks om het plafond te bereiken, en al helemaal geen vensterbank of radiator.
* Zorg bij avondwerk voor voldoende werklicht dat niet in uw ogen schijnt. *Een veiligheidsbril en een hoofddeksel beschermen u tegen druipende vloeistoffen. 

 

Werk veilig op het dak 
Wees voorzichtig bij werken op het dak, zeker als het regenachtig is (geweest). Natte pannen kunnen spiegelglad zijn. Leg geen losse pannen of gereedschap op een schuin dak; het zou niet de eerste keer zijn dat hierdoor ongelukken gebeuren. Loop zo min mogelijk in de dakgoot die op een muur ligt, en in het geheel niet in een gebeugelde goot. 

 

Werken aan een trap 
Begin bij werkzaamheden aan een trap altijd aan de bovenkant. Deel het werk zodat de trap bij onderbreking van het karwei begaanbaar blijft. Behalve voor reparaties geldt dit ook voor schilderwerk en dergelijke. 

 

Werk veilig met beitels 
* Een houtbeitel moet na gebruik worden voorzien van een kapje om hem tegen beschadiging te beschermen, maar ook voor uw eigen veiligheid. Sommige beitels worden geleverd met een plastic hoesje. Zo niet, dan kunt u iets dergelijks ook wel zelf improviseren.
* Beweeg een beitel altijd van u af en zorg dat de hand waarmee u het werkstuk vasthoudt, zich steeds achter de beitel bevindt. Nog beter: zet het werkstuk vast.
* Koubeitels (steenbeitels) kunnen aan de kop waarop u slaat een scherpe rand (baard) krijgen: dit kan de handen verwonden. Verwijder het begin van een baard direct met een grove vijl en werk de kop met een fijne vijl na.
* Pas bij het slaan met een hamer op koubeitels op voor wegspringende metaaldeeltjes. * Werk van u af en draag een veiligheidsbril. 

 

Werk veilig met cirkelzaag 
De meeste ongevallen met cirkelzagen vinden plaats bij het gebruik van een tafelcirkelzaag. Gebruik bij het zagen van kleine stukken hout een duwhout. Houd bij het vasthouden van het hout de vingers aaneengesloten; dat beperkt het risico van in een vinger zagen. En wees voorzichtig vlak na het afzetten van de zaag, als het zaagblad nog niet stilstaat. 

 

Werk veilig met snoeren (1) 
Draad en snoer strippen. Een van de grondregels bij het strippen van draad, snoer of kabel is dat er, nadat een verbinding is gemaakt op een aansluitpunt (kroonsteentje, lasdop, stekkerpoot, lampfitting), niets van de koperen kern zichtbaar mag zijn. Als de kern uit een bundel van draadjes bestaat, mag in principe geen van die draadjes tijdens het strippen worden afgesneden. Als u voor het eerst gaat strippen, oefen dan vooraf op stukjes snoer en kabel van diverse typen. 

 

Werk veilig met snoeren (2) 
Snoereinden niet solderen! Een vaakgebruikte methode om gestripte snoeraders goed bij elkaar te houden en ze gemakkelijker in kroonsteentjes of busjes van stekkers te monteren, is ze te vertinnen (soldeer erop aanbrengen). Doe dit echter niet. Het soldeer is niet veerkrachtig genoeg om een permanent betrouwbare bevestiging met een schroef te maken. 

 

Werk veilig met verduurzaam hout 
Draag bij het zagen van verduurzaamd hout een goede adembescherming, om te voorkomen dat u zaagstof (met giftig impregneermiddel) inademt.